Hotaru No Haka (Grave of the Fireflies)


Yönetmen: Isao Takahata
Senaryo: Isao Takahata (Akiyuki Nosaka'nın romanından)
Yıl: 1988
Tür: Anime, Dram

1988 yapımı "Hotaru No Haka" babaları donanmada olan Setsuko ve Seita isimli iki kardeşin 2. Dünya Savaşı sırasında annelerini de kaybedip yalnız başlarına hayatta kalma çabalarını anlatan bir anime. Savaş zamanını anlatması ve çok iyi anlaşan iki kardeşi anlatması bakımından "Hadashi No Gen" e çok benziyor. Fakat çok daha karamsar ve dramatik. En zor durumlarda bile gülmeyi becerebildiğimiz Gen'in maceralarının aksine bu filmin son yarım saatinde değil gülmek gözlerinizden yaş süzülmemesi için zor dayanıyorsunuz.

Özetle konusu şu şekilde:

2. Dünya Savaşı'nda Amerikan uçakları Japonya'yı bombalamaktadır. Setsuko ve Seita kardeşler ise anneleriyle birlikte yaşamakta ve bombardıman alarmı verildiğinde sığınaklara kaçarak yaşamlarını sürdürmektedir. Bu bombardımanlardan birinde annesi yaralanan kardeşler halalarının yanında kalmaya başlarlar. Fakat annelerinin ölümüyle birlikte artık kimsesiz kalmışlardır. Halalarının evinde gördükleri muameleden de rahatsız olunca bu iki sevimli kardeş artık kendi başlarının çaresine bakmak için kendi başlarına yaşamaya karar verirler.


Filmde oldukça etkileyici sahneler bulmak mümkün. Öncelikle filmin adı yani Ateşböceklerinin Mezarı ismi başlı başına tüm filmi özetliyor. Setsuko'nun ölen ateşböceklerini gömerken sorduğu "Ateşböcekleri neden bu kadar az yaşamak zorunda" sorusu içimizi parçalıyor. Tabi yine Gen'de olduğu gibi Japonya halkının savaş sürerkenki durum ve tutumu, savaşın neden olduğu açlık ve yoksulluk iki kardeşin sürekli mücadele etmesi gereken şeyler.

Anime hakkında çok fazla da şey yazarak kurcalamak istemiyorum çünkü bu izlerken alacağınız zevki baltalayabilir. O yüzden cümleleri toparlayarak yazımı bitiriyorum. Gerçekten iç acıtan ve çok başarılı bir anime. Zaten o artık bir klasik. Mutlaka ama mutlaka izleyiniz.


Not: Bu arada Setsuko'nun film boyunca çok severek yediği ve Japonya'da da meşhur olan Sakuma Drops şekerlerinin bu anime filminden sonra üzerinde Satsuko resmi olan birkaç üretimi çıkmış koleksiyoncular için.

blog comments powered by Disqus