Pardus'ta Football Manager keyfi

Uzun süreden sonra Pardus'a geri döndüm sonunda. Bir süredir boş cd almayı unuttuğumdan dolayı Pardus 2007.2 Caracal Caracal'ı kuramamıştım ve Ubuntu 7.04 kullanıyordum. Ani bir dönüşle kabaran milliyetçilik duygum ve görsel tutkum bir araya gelince Pardus'a tamamen (inşallah yine bir sorun yaşamazsan) dönmüş bulunuyorum. Uzun süredir sadece ailemin 7wonders ve Luxor oynamak için kullandığı Windows'u da haftalardır açmıyorum. Lakin en son oyun oynamak için kullandığım Windows'un bu derdinden de kurtuldum. Artık Football Manager 2007'yi Cedega ile sorunsuz ve daha seri olarak oynamaktayım. Cedega'da FM'in sorunsuz çalıştığını görünce ne kadar mutlu olduğumu anlatamam.

Öncelikle bilmeyenler için;

Cedega nedir?
Cedega Windows oyunlarını Linux sistemlerde oynamak için yapılmış bir projedir. Linux iyi, güzel de oyun oynanmıyor diyenlere bir cevap. 3 ayda 15$ gibi bir para verip bu programa sahip olabilirsiniz. 3 ay bittikten sonra isterseniz para vermeyebilir ve programı tamamen ücretsiz kullanmaya devam edebilirsiniz fakat yapımcılardan teknik destek alamazsınız artık (Fakat kullanıcılar kendi aralarında destek verebilir tabi ki)

Son olarak Pardus'ta Cedega kurulumunu kısaca anlatayım. Size yolladıkları paket'in içinden Cedega'nın 6.0.2 versiyonu ve motoru çıkıyor.

Cedega Kurulumu:

*** cedega-small-tar.gz dosyasını sağ tıklayıp Aç>Buraya aç diyerek açıyoruz.İçinden 3 klasör çıkıyor. Bunlar; etc, opt, usr... Usr klasörünün içindeki "cedega" dosyasını /usr/bin altına kopyalıyoruz

*** Daha sonra yine "Usr" klasörünün içinde bulunan "Lib" klasörünün içindeki "transgaming_cedega" klasörünü olduğu gibi /usr/lib klasörüne kopyalıyoruz.

*** Sonrasında konsolda "kdesu kwrite /usr/bin/cedega" komutuyla dosyayı açıp


export P2PFOLDER=${HOME}/.cedega satırının hemen altına export LC_ALL=C satırını ekliyoruz.

*** Sonra da
chmod 777 /usr/bin/cedega

ve
chmod +x /usr/bin/cedega komutlarıyla gerekli hakları verdikten sonra artık konsol'dan cedega yazarak veya Pardus Menüsü>Programlar>Oyunlar>Transgaming Cedega altından Cedega'yı çalıştırabilirsiniz.

Kurulum sihirbazı size gereken yardımı edecektir. Mevcut Cedega Engine'inizi de kurulumda "Install Local Package" seçeneğini seçerek engine dosyanızı gösterip yapabilirsiniz.

Sonsuz ve her gün daha da büyüyen bir derya olan Linux'ta yapabileceklerinizin sınırı yok...

Not: Pardus masaüstümün son, sevimli halini görmek için >>> http://tic-toc.deviantart.com/art/My-Pardus-62242691

Cedega kurulumuyla ilgili sorun yaşayanlar: cenklimni@yahoo.com adresine mail atabilirler.


blog comments powered by Disqus