TTNet ve Son ADSL Tarifeleri Hakkında

TTnet bugüne kadar (özellikle Telekom'a bağlı olduğu zamanlardan kalma bir alışkanlık olarak) Türkiye'de en güvenilmeyen şirket olmuştur. Zamanında yaptıkları tüm o (b)indirimler, vaatler yüzünden kimsenin güveni kalmadı. Ne zaman bir TTnet reklamı ve indirim haberi duysam forumlarda hemen insanlar "kesin bir şey vardır", "ben telekoma güvenmem", "kesin bunun altından bir şey çıkacak 2 ay sonra 2 katı zamlandırırlar" gibi yazılar görüyorum. Yakın zamanda yasal açıkları kullanarak sömürdüğü müşterileri, yanlış gelen faturalar, yetersiz destek ve hizmet vs. gibi sebeplerden dolayı Türkiye'de en nefret edilen (aynı zamanda da tekel olan) bir şirkettir kendileri. Fakat TTnet özelleştirildi ve bir şeyler oldu. Ne oldu hep beraber görelim.

Öncelikle tarifeler ve seçenekler genişletildi. Fiyatlandırma yeniden yapıldı. Ne olursa olsun çoğu kesimin bir süre işini gördü. Çoğu insan kotalı internete yönlendirildi. Kotalı adsl'in fiyatları uygun hale getirildi. Altyapı geliştirme yoluna gidildi. Öncelikle 256kbps sınırsız kullanıcılarına garezi varmış gibi davrandı. Ne zaman bir promosyon görsek 256kbps'ye 'Yarabbi şükür' dedirtildi. Bunun en çarpıcı örneği de bir ara bütün kotalı ve hızlı tarifelerde indirim yapıp 256kbps kullanıcıların 1,5-2ytl civarı bir indirim yapmasıydı. Yeni bağlatanlara bir çok kampanyalar yaparak eski kullanıcılarının hakkını yedi. Birçok dava açıldı ve bunlar yüzünden eski kullanıcılara yönelik indirimler de yapmak zorunda kaldı. Kısacası bayağı bir ortalığı karıştırdı TTnet. Fakat sanırım yavaş yavaş adam olmaya başlıyorlar.

Son yaptıkları tarifeler gerçekten şaşırtıcı ve TTnet'i ayakta alkışlatacak türden. Kimse böyle bir adım beklemiyordu sanırım. Yıllardır 256kbps kullanıcılarının 1mbit'e çıkartılacağı söylentisi çıkıp dururdu. Ekşisözlük'te, forumlarda sürekli bunlarla ilgili yazılar dönerdi. Geçen günlerde TTnet'in sitesinde tarifelerle ilgili bir yazı çıktığında çoğu insan heyecanlanmıştı. En düşük adsl bağlantı hızı 512kbps'ye çıkartılıyordu. Bütün 256kbps kullanıcıları 512kbps'ye çıkartılacaklarını düşündüler. Tabi yine ortalıkta "olmadan inanmam", "kesin asparagastır" "onlar 512'ye çıkarttık derler yine 256 hızında verirler" şeklinde yorumlar uçuştu. Fakat birkaç gün sonra 3 Ağustos'ta; 6 Ağustos 2007 itibariyle tüm 256kbps ve 9gb kotalı 1024 kullanıcılarının tarifelerinin 1024kbps sınırsız adsl tarifesine dönüştüreleceğini öğrendiğimiz bir basın açıklaması okuduk. Bunun dışında 512kbps kullanan (ve her zaman ezilen) kullanıcıların da tarifeleri 2048kbps'ye yükseltilecekti. Yani TTnet bir anda 4 vites birden ileri attı. Tarifeler o kadar heyecan yarattı ki herkes 4 gözle 6 ağustos olmasını beklemeye başladı. Açıkçası ben de çok heyecanlandım. Çağ dışı bir internet kullandığımız şu dönemlerde böyle güzel bir indirim görmek hepimizi heyecanlandırdı. 50ytl'ye 256kbps hızda internet kullanan kullanıcılar bu durumda 50ytl'ye 1024kbps internet kullanmaya başlayacaklar. En azından dünya standartlarına yaklaşma konusunda büyük bir adım atmış olduk. Tabi ortalıkta yine muhalefetler kol geziyor. Bunun yıllar önce yapılması gerektiğini söyleyenler, dünya karşısında yine yavaş ve pahalı olduğumuzu atıp tutanlar gibi. Tabi ki bu kullanıcılar bütün gün götünü yayıp 256kbps ile sürekli download yapan, hiçbir yasal yaptırıma ya da protestoya gitmeyen sadece yeni bir tarife çıktığı zaman oturduğu yerden fütursuzca eleştiren adamlar.

Yazı çok uzadı sonuca bağlamak gerekirse. Kişisel fikrim olarak TTnet özelleştiği günden beri iyiye gidiyor. Çok kötü bir durumdan aldıkları işi orta halli bir duruma getirdiler ve şu anda en çok ciro yapan şirketler arasındalar. Bunu da şimdilik yatırım olarak kullanıyorlar. Umarım her şey böyle devam eder de biz de dünya standartlarında internete yakın zamanda kavuşuruz. TTnet'in yeni tarifeleri hepimize hayırlı uğurlu olsun.

İşte yeni tarife:

blog comments powered by Disqus