Margot at the Wedding


Yönetmen: Noah Baumbach
Senaryo: Noah Baumbach
Oyuncular: Nicole Kidman, Jennifer Jason Leigh, Jack Black, Zane Pais
Yıl: 2007
Tür: Dram/Komedi

Öncelikle Noah Baumbach ismiyle daha önce karşılaşmadığımı belirtmem lazım sanırım. Yönetmenin bundan önce çektiği "The Squid and the Whale" isimli filmini izlemedim (fakat en kısa sürede izleyeceğim). Film ilk başta gözüme "27. Uluslararası İstanbul Film Festivati"nde çarptı.

Nevrotik bir yazar olan Margot (Nicole Kidman) ve oğlu uzun süredir görüşmediği kız kardeşi Pauline'in (Jennifer J. Leigh) düğününe giderler ve birkaç günü çocukluğunun geçtiği ve şu an kardeşinin yaşadığı evde geçirirler. Kontrol hastası Margot başta oğlu olmak üzere herkesi ve her şeyi yargılayar. Oğlunu, kardeşini, kardeşinin nişanlısını (Jack Black), boşanmak üzere oldukları eşini, eski aşkını...insanların özel hayatlarına burnunu sokmayı çok seven ve (yaşadıklarından dolayı) ahlak ve sübyancılıkla ilgili şiddetli tepkileri bulunan Margot aile sırlarını ortaya çıkartarak düğünün mahvolmasına ön ayak olur. Fakat filmin sonunda herkes kendi ailesi ve yaşamına geri döner.

Nicole Kidman ve Jennifer J. Leigh'in üstün performansları filmi olduğundan bir üst kademeye taşıyor. Nevrotizmi buram buram hissettiğimiz Margot karakteri herkesi yargılamasının yanı sıra asla eleştiriye gelemiyor. Özgür ruhlu kardeşi Pauline ile aralarında önceden geçen gerginlikler tekrar gün yüzüne çıkıyor. Filmde ayrıca buram buram hissedilen bir duygu var ki o da Margot'un oğluna olan düşkünlüğü.

Film ve yönetmen hakkında okuduklarıma göre Margot'un oğlu Claude yönetmenin kişisel yaşamından esintiler taşıyormuş. Noah Baumbach da bir yazar çocuğu imiş ve bir önceki filmde de yine yazar ebeveyn ve çocuklarının ilişkisini kaleme almış. En kısa sürede de kendisinin "The Squid and the Whale" filmini izlemeyi düşünüyorum zira kendisi "anlamak isteyeceğim" bir yönetmen olduğunu şimdiden ispat etti.

Margot at the Wedding, bir şaheser olmasa da ilerisi için yönetmenin işlerini takip ettirecek ve belirli bir tarzı oturtmaya başladığının ispatı. Bağımsız filmler, karmaşık aile ilişkileri, nevrotizm, Nicole Kidman gibi sözcükler ilginizi çekiyorsa bu filme bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Film Notu: 6.5/10

blog comments powered by Disqus