Manga Meraklılarına "Yalınayak Gen"


Türkçe olarak yayımlanan ilk manga olma özelliğini taşıyan "Yalınayak Gen" in (orjinal adıyla Barefoot Gen Hadashi No Gen) üstünkörü bir açıklamasını yapacağım. Aklınızda bir fikir bulunsun en azından. Manga okumak isteyenler veya mangaya başlamak isteyenler için gayet uygun bir kitap. Hem bu cesur adımından dolayı hem de özenli çeviri ve baskısından dolayı Tudem'i tebrik etmek gerekiyor. Manganın kendine has bütün özellikleri (şiddet, dramatik altyapı, çizimler vs..) bu seride mevcut. 4 kitaplık bir seri ve bunların 3'ü türkçeye çevrildi. Son kitap da en geç önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde türkçe olarak çıkar diye düşünüyorum.


Keiji Nakazawa'nın kendi yaşadıklarını yansıttığı bu manga serisi 2.Dünya Savaşı'nda Amerikalıların Hiroşima'ya attığı atom bombasını ufak bir çocuğun gözünden anlatıyor bize. O zamanlar küçük bir çocuk olan ve ailesinin bir kısmını kaybeden Keiji Nakazawa bize oldukça dramatik ve yer yer gözlerimizi dolduracak sahneler gösteriyor.


Okuduğum 3 kitaptan sonra konuları episode gibi özetlemem gerekirse;

  • İlk kitap bomba atılmadan önceki Japonya'nın siyasi durumunu, insanların o andaki savaşa bakış açılarını, Gen'in ve ailesinin savaşla ilgili görüşlerini yansıtıyor.
  • İkinci kitap bomba atıldıktan sonraki o kaos anını, bombanın ertesi gününü ve insanların ne hale geldiğini bize tüm çıplaklığı ve çarpıcılığıyla yansıtıyor (en karanlık olması sebebiyle şimdilik en sevdiğim kitap bu oldu)
  • Üçüncü kitap ise bombanın etkisinden kurtulan insanların toparlanma çabaları, ölmüş insanlara yapılan muamele ve Hiroşima dışındaki şehirlerdeki insanların sığınmak için gelen Hiroşimalılara davranışlarını ele alıyor.


Kitapları özellikle ortaokul, lise çağındaki gençlerin okuması daha fazla etki bırakacaktır. Fakat bu insanlık ayıbını tüm gerçekliğiyle birebir yaşamış bir insanın gözünden hümanist bir bakış açısıyla okumak eminim ki herkesin hoşuna gidecektir.
4. kitap da çıktığı zaman bütün seriye 10 üzerinden bir puan vereceğim. O zamana kadar Tudem'in bize sunduğu bu güzel, dokunaklı serinin ilk 3 kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

blog comments powered by Disqus